Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Όσα πρέπει να ξέρετε για την γυψοσανίδα -part1

Η γυψοσανίδα προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στην διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων και συνδυάζει σταθερότητα στη κατασκευή.


Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ο γύψος ταχείας πήξεως. Με την προσθήκη νερού δημιουργείται μία μάζα η οποία περνάει από μια διαδικασία μορφοποίησης με σκοπό να οδηγηθεί στη φάση ξήρανσης με τεχνητά μέσα. Κατά τη σκλήρυνση σχηματίζεται ένα υλικό το οποίο αντιστοιχεί στο φυσικό πέτρωμα του γύψου συγκρίνοντας τις χημικές του ιδιότητες.
Οι ιδιότητες του γύψου αναφέρονται ως εξής:

• Μικρό βάρος. Τοίχος από γυψότουβλα έχει το 1/3 του βάρους αντίστοιχου τοίχου από κοινή οπτοπλινθοδομή με το σοβά της. Προσφέρεται σε ανακαινίσεις κτιρίων γιατί επιβαρύνει πολύ λίγο το σκελετό των κτιρίων. Επίσης αναφέρεται πως το περιορισμένο βάρος, τους, καθιστά εύκολο το χειρισμό τους κατά τις διαδικασίες κατασκευής και δεν επιβαρύνουν τα κτίρια όταν χρησιμοποιούνται σε ανακαινίσεις.

• Ικανοποιητική μηχανική συμπεριφορά στις συνηθισμένες καταπονήσεις.

Ανθεκτικότητα στη φωτιά. Πρόκειται για υλικό πυράντοχο και μη αναφλέξιμο, προσφέρεται τόσο για πυροπροστατευτικά χωρίσματα κι επενδύσεις τοίχων, όσο και για προστατευτικές επενδύσεις μεταλλικών δομικών στοιχείων.

• Καλές μηχανικές αντοχές, οι οποίες μπορεί να βελτιωθούν με ίνες, πλέγματα ινών ή ειδικά τεμάχια για την προστασία ακμών, γωνιών κτλ.

Ηχομόνωση και θερμομόνωση.

• Μικρό πάχος τοιχώματος, με συνέπεια την αύξηση του ωφέλιμου εσωτερικού χώρου.

• Ευκολία και οικονομία στην κατασκευή. Το χτίσιμο γίνεται γρήγορα και καθαρά, με γυψόκολλα, μεταλλικά και ξύλινα εξαρτήματα. Οι επιφάνειες δε χρειάζονται σοβάτισμα και δέχονται βάψιμο ή ταπετσαρία.

• Δυνατότητα βαφής, φινιρίσματος με γυψοκονίαμα, επένδυσης με ταπετσαρία ή άλλες διακοσμητικές επενδύσεις.

• Εύκολη κοπή με κοινό κοπίδι ή ξυλοπρίονο, ανάλογα με το πάχος των σανίδων και άνοιγμα οπών με κυκλικό κοπίδι ή τρυπάνι.

Η χρήση της γυψοσανίδας δεν περιορίζεται στην κατασκευή ψευδοροφών, ελαφριών χωρισμάτων ή επενδύσεων τοίχων αλλά επίσης προσφέρει και τη δυνατότητα επίλυσης και υποστήριξης κατασκευαστικών αναγκών όπως η δημιουργία εσωτερικών τοίχων, ηχομόνωσης, θερμομόνωσης καθώς και επικάλυψης ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων.πηγή greekarchitecs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου